Cacciucco of the Nine Fish

Cacciucco is a “strange word” of Turkish origin meaning “cut into pieces and cooked in butter.” To ancient times, the Etruscans also prepared meat cacciucchi and the most famous that I know, was made with nine types of meat, but meat “for us” is of limits “!

Many crustaceans are allowed in the anti-cancer diet, not every day and not in large quantities, that is why, I thought it would be nice to indulge in something special! The anti-cancer ingredients, such as those marked with the word “must” are all good, the others…………. are only allowed.

At the time of Carolus Boninus, in the Middle Ages, people did not know the word Cacciucco, but they used to prepared long and complicated delicious recipes and knew how to eat better than we know today and everything was healthier then from the air to the ingredients; but wars and love stories were not very different from those of today!

If you want to read about the adventure of Carolus Boninus go to MY STORIES!

Cacciucco of the Nine Fish
Soup of the Nine Wishes

Serves 6 people
8 Tbs of EVO Oil (must)
1 chopped onion (must)
2 whole chilly peppers (must)
1 Tbs of Turmeric (must)
1 tsp. Cumin (must)
3-4 sprigs of Oregano-leaves (must)
18 Manila Clams (must)
18 Blacks Muscles (can)
18 medium Shrimp in shell
6 small Squids (can)
6 small Crabs (must)
6 Alaska King Crabs (must)
24 small Scallops (must)
8/10 oz. of Halibut (can)
8/10 oz. of Salmon (must)
8/10 oz. of Sole (can)
1 glass of white wine (can)
3 cloves of Garlic, minced (must)
Salt (can)
Black pepper (must)
6 Tomatoes of good quality (must)
5 oz. of Clam’s Water (can)

Sauté the onion in the oil add the chilly pepper, turmeric, cumin, and then all the fish starting with clams and muscles, shrimp, squids, crabs, scallops and the three pieces of fish. Cook for 7/8 minutes, add the chopped garlic, pour the glass of wine, let it evaporate; then check salt and pepper, put in the tomatoes (squeezing out the water with your hands) add 5 oz. of clam’s water. Cook on slow fire for about 10 minutes with the pan half covered. When and is cooked serve in soup bowls on two slices of toasted whole wheat bread rubbed with garlic; sprinkle with a little’ chopped parsley and bring to the table.
Serve hot with some good red wine.

Cacciucco of Nine Fish

Cacciucco è una “strana parola” d’origine turca che vuol dire “fatto a pezzi e cotto nel burro”. Fino dai tempi antichi, gli Etruschi preparavano cacciucchi anche di carne e il più famoso che conosco era fatto con ben nove tipi di carni, ma quello “per noi” è of limits”!

Molti crostacei sono ammessi nella dieta anticancro, non tutti i giorni e non in grandi quantità; per questo mi sembra simpatico, quando è permesso, concedersi qualche cosa d’eccezionale senza dimenticare di far uso dei principale ingredienti anticancro, come quelli contrassegnati con la parola “must”; gli altri sono solo permessi.

Ai tempi di Carolus Boninus, nel basso Medioevo, non conoscevano la parola cacciucco, ma preparavano ricette più lunghe e complicate. Loro sapevano mangiare molto meglio di quanto sappiamo noi e tutto era più sano, dall’aria agl’ingredienti; ma le guerre e le storie d’amore non erano molto diverse da quelle di oggi!

Se volete leggere di Carolus Boninus andate fra le mie STORIE e lo troverete!

Cacciucco di Nove Pesci
Zuppa dei Nove Desideri

Per servire 6 persone
8 cucchiai di Olio eo (must)
1 Cipolla tritata (must)
2 Peperoncini rossi interi(must)
1 Cm di Curcuma (must)
1 Ct di Cumino (must)
3-4 rametti di foglie d’Origano(must)
18 Vongole Manila (must)
18 Muscoli Neri (can)
18 Gamberi medi con guscio (can)
6 Calamari piccoli (can)
6 Granchi piccoli (must)
6 Alaska King Crab (must)
24 Capesante piccole (must)
250/300gr.di Halibut (can)
250/300gr.di Salmone (must)
250/300gr.di Sogliola (can)
3 spicchi di Aglio tritato (must)
Sale (can)
Pepe (must)
6 Pomodori pelati buoni (must)
150gr.d’Acqua di Vongole (can)

Soffriggere la cipolla nell’olio, aggiungere il peperoncino, la curcuma, il cumino e poi tutti i pesci cominciando dalle vongole, poi i muscoli, i gamberi, i calamari, il granchio, le capesante e i tre pezzi di pesce. Rosolare per 7/8 minuti; aggiungere l’aglio tritato, bagnare col bicchiere di vino e fare evaporare, sentire di sale e pepe; mettere i pomodori (dopo averli strizzati con le mani), aggiungere 150 gr. di acqua di vongole; cuocere ancora a fuoco lento per circa 10 minuti con la teglia quasi coperta. Quando è cotto servite il cacciucco in scodelle su due belle fette di pane integrale abbrustolito e aliato; spuzzate un po’ di prezzemolo tritato e portatelo in tavola.
Servite caldo con del buon vino rosso.

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